Гигантски стенопис на една от най-популярните покровителки на украинските бойци беше нарисуван

...
Гигантски стенопис на една от най-популярните покровителки на украинските бойци беше нарисуван
Коментари Харесай

Как Украйна превърна покровителка на военните в моден бранд

Гигантски стенна живопис на една от най-популярните " покровителки " на украинските бойци беше нарисуван върху постройка в Киев, което провокира възмущението на църквата. Изображението на Света Джавелина, която наподобява на Дева Мария, само че вместо Младенеца държи в ръце ракета " Джавелин ", се трансформира в знак на съпротивата по време на спора в Украйна.

Света Джавелина в началото беше разпространявана през 2012 година, само че обществените мрежи припомниха още веднъж за съществуването й през февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна. Зад стенописа стоят графити на художниците от Kailas-V.

Появата на Света Джавелина обаче се посрещна с отвращение от Световния съвет на църквите. " Фасадите на постройките в столицата не са частна изложба, а публично пространство, по този начин че ви молим да спазвате украинското законодателство, което изисква дължимото почитание към религиозните вярвания на украинското общество ", споделиха от организацията.

Kailas-V обаче 

 

обърнаха гнева си към кмета на Киев Виталий Кличко,

 

който обяви стенописа за безспорна вандалщина и пребоядиса синия ореол на светицата с бяла багра. Ръководителят на Kailas-V Яма Волк сподели, че жителите на региона и живущите в постройката са одобрили рисунката. " Всички бяха удовлетворени, само че Кличко е този, който реши да вандалства ", сподели той.

Кристиан Борис, който сподели Света Джавелина на света, заяви, че " признакът значи доста за украинците ". " Разбирам, че някои надълбоко вярващи хора са афектирани от Света Джавелина, само че бих им предложил да прочетат всичко за дългата история на религиозните знаци, употребявани за морална поддръжка по време на война ", написа той в Туитър.

Освен стенописа обликът на модерната светица е отпечатан и върху ризи, плакати и чаши, които се продават в интернет и към този момент събраха над 1 милион $ особено за поддръжка на Help Us Help - благотворителна организация, която е фокусирана върху филантропична помощ и просветителни планове в Украйна. Всичко това с помощта на Кристиан Борис и неговия екип.

Света Джавелина, която се трансформира в фешън бранд, получи утвърждението и на президента Владимир Зеленски. Сега Кристиан Борис възнамерява дълготраен план, посредством който да събира пари, които да подарява за възобновяване на страната.

 

Света Джавелина е заимствана от " Мадоната с Калашников "

 

на Крис Шау. " Когато приключих картината си " Мадоната с Калашников "  през 2012 година, незабавно я обикнах. Още от първата схема тя заживя свой личен живот ", споделя Шау на персоналния си уеб страница.

Първоначалната концепция за изображението се появява след атентатите в Съединени американски щати от 11 септември 2001 година " Винаги съм съпоставял и смесвал понятията за просвета и вяра в картините си и от дълго време съм заинтригуван от това по какъв начин оръжията могат да се възприемат по едно и също време като зло и положително, особено в случай че правят " божията работа ". Оръжията са част от религиозното изкуство, само че вместо мечове и копия си помислих, че може да се употребява нещо съвременно. Вероятно няма по-емблематично оръжие от автомат АК-47 Калашников както образно, по този начин и исторически. По времето, когато AK-47 изглеждаше на всички места, този автомат беше както формалното оръжие на консервативните ислямски терористи, по този начин и знак на свободата и демокрацията по време на Арабската пролет. Точно подобен вид преплитане на противоположни хрумвания обичам да проучвам. Тъй като Калашников е съветски автомат, аз избрах източноправославна тематика като основа на картината ", разкава художникът.

Историята продължава през 2018 година когато някой в Украйна променя изображението на картината на Мадона с Калашников. Сега тя държи ракета Джавелин и завладява обществените мрежи, а Кристиан Борис я трансформира в бранд, откакто другар му демонстрира модифицираната версия.

Борис е някогашен украински сътрудник, който сега живее в Торонто. От 2014 до 2018 година отразява войната в Източна Украйна като публицист на свободна процедура, а после основава маркетингов бизнес в Канада. След като дълго мисли по какъв начин да помогне на страната си, той споделя изображението на Света Джавелина на страницата си в Инстаграм, като пита дали някой се интересува от закупуване на стикери.

 

След два дни събира първите 1000 $

 

Скоро се появяват тениски за 39 $ и шапки за 40 $. Появяват се и продукти с градската легенда " Призрака на Киев " и изображението на Патрон, обичаното куче на украинските сапьори, което надушва бомби. През март Борис провежда среща с министъра на защитата на Украйна Олексий Резников, който по-късно предава тениска със Света Джавелина на президента Володимир Зеленски.

Освен че подарява парите от продажбите в помощ на военните, Борис стартира да работи единствено с украински дизайнери и производители. Първата компания, с която се сплотява в Украйна, е основаната в Киев The Sewing Brothers. Преди войната марката шие първокласни облекла, а " формалните им спортни екипи "  са предпочитани от американските комици Берт Крайшер и Том Сегура от подкаста " 2 мечки, 1 пещера ". Откакто Путин подреди войските да влязат в страната, дизайнерите Иван Драченко и Татяна Панкина се преориентират и стартират да създават облекла с антивоенни лозунги, включително тениски с надпис " иди нах@й ", въодушевени от дръзкия отговор на граничарите от Змийския остров, който изненада агресора. " През октомври разбрахме, че бизнесът ни ще се промени и вместо красиви рокли и костюми ще шием военни облекла ", казват Драченко и Панкина за Insider. 

Борис поръчва шапки с щампа на Света Джавелина от фабрика в засегнатия от спора Харков, където половината личен състав се бие с врага сред промените. " Когато вършим поръчка на някоя украинска фабрика, която има опция да работи, хората в действителност се вълнуват ", споделя Борис. Мечтата му е марката " Света Джавелина " да продължи да съществува десетилетия, с цел да оказва помощ за възобновяване на Украйна колкото дълго е нужно.

Засега Борис е продал стикери, тениски, шапки, флагове, якета и чаши за повече от 2 милиона долара и с изключение на този милион за Help Us Help е раздал още към 700 000 $ на благотворителни организации, които поддържат стратегии в Украйна. Следващата стъпка е да събере задоволително пари за закупуване на камиони за украинските военни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР